Jag lyckades fota och filma när jag körde fotstyrka häromdagen så här kommer några tips på bra övningar för fot- och underbensstyrka. På filmen nedan så visar jag några av övningarna som kan vara svåra att förstå.

  • Gå på utsidan av foten
  • Gå på insdian av foten
  • Gå vartannat på insidan och utsidan
  • Stå på ett ben och blunda – foten får jobba för att hålla balansen
  • Zick-zack
  • Crabwalk
  • Stortåkontroll
  • Trumman
  • Vindrutetorkaren

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=BpUZ0Sv7W-k]

Min favorit är Trumman. Den är riktigt bra för att stärka musklerna på underbenets framsida som hjälper till hålla en bra vinkel på foten så att du får ett bra klipp i löpsteget. Har du inte gjort den förut så lovar jag att den kommer att kännas. Kör 1 minut. Du kommer vilja sluta efter en halv, men fortsätt hela vägen trots att tempot sjunker och det bränner. Vila och kör sedan 1 minut till.

När du gör zick-zack är det viktiga att lyfta ordentligt på tårna och hälen innan du flyttar. Hellre långsamt med ordentligt lyft än att hasa fram snabbt längs golvet. Du vill komma åt musklerna längs fotryggen samt underbenets  framsida när du lyfter tårna, och vaden när du lyfter hälen.

Nedan är en bra stretch för fotsulorna om du har problem med strama senor under foten. Du kan själv välja hur intenstiv stretchen blir genom att luta dig fram eller bak och på så vis förflytta tyngden.

Denna övning kan man sedan utveckla. Om du lyfter knäna från marken aktiverar du muskler i foten som måste hålla balansen, samtidigt som fotsulan sträcks ut.

Och för att spejas till den lite extra – gå så högt upp på tå du kan och lyft sedan häcken från hälarna. Suger bra i både lår och fötternas muskler som kämpar för att hålla balansen.

Det var inte lätt att hålla balansen och ta foto samtidigt så jag fick inte upp rumpan så högt. I vanliga fall har jag horisontell linje på låren. Här kan man välja mellan att hålla det statiskt eller att lyfta upp och sänka ner ett par gånger.

Efter vindrutetorkaren och trumman kan det även vara skönt att sträcka ut anklarna och ovansidan av foten. Sitt då på knä som på första bilden men lägg fotryggen i marken. Sjunk ner och lägg den tyngd du klarar av på fötterna, samma här – intensiteten varieras med lutningen på överkroppen.

Gör dina fötter en tjänst och kör dessa övningar då och då. Du kommer framförallt få starkare fötter och minska risken för problem med skador. På köpet får du även ett vassare klipp i steget och bättre frånskjut.