I höstas gick jag en pilatesutbildning då yogastudion jag jobbar har högt tryck på pilatesklasserna på behöver fler pilateslärare.

Pilates fokuserar på att stärka de lokalt och globalt stabiliserande musklerna i magen, bäckenbotten, ryggen, skulderpartiet och nacken.

De lokalt stabiliserande musklerna ger det grundläggande stödet för våra leder och håller lederna i det stabilaste och lämpligaste läget när vi rör oss i alla möjliga riktningar. De breder ut sig nära lederna och fungerar som korta hävarmar vilket är perfekt för att stabilisera leder, men ger inte tillräckligt med kraft för att skapa rörelse. De globalt stabiliserande musklerna fungerar som långa hävarmar över flera leder vilket innebär att de är bra på att skapa och kontrollera rörelser.

När dessa muskler samverkar finns stabilitet och rörlighet och det lämnar utrymme för att de globala rörelsemusklerna sedan ska kunna skapa kraftfulla rörelser genom leder som jobbar som de ska.

Även i yogan arbetar man mycket med de stabiliserande musklerna men Pilates är ett superbra komplement för att verkligen hitta de djupa mag- och ryggmusklerna och bäckenbottenmuskulaturen.

Inom både yogan och pilates är fokus, närvaro och samspelet mellan kropp, andning och sinne är viktigt men det finns också olikheter, bland annat hur andning instrueras. Efter pilatesutbildningen i höstas skrev jag ”Det kommer nog blir ett par felsägningar när jag börjar instruera. Jag får dubbelkolla om eleverna är i klassrummet för att göra yoga eller pilates”.

Jag försöker undkomma det problemet genom att hålla Yogalates på Studio Frid, istället för ren pilates.

I Yogalates vi blandar det bästa från två världar – pilatesens fokus på taket, golvet och väggarna i det djupa bålstabiliseringssystemet och yogans flödande rörelser för hela kroppen och mental balans och lugn.

Fast felsägningar kommer det nog bli ändå. Min förmåga att skilja på höger och vänster är ju så där, och i på torsdagens yogaklass fick jag lära mig att man har 5 fingertår på en fot och inte 10.