Avfärda inte yoga för att du har sett bilder på halvnakna, smala män hopvikta som kringlor. För att du tror att du måste åka till Indien och sitta på ett stengolv och meditera och humma framför Ganesha dagarna i ända. Yoga kommer i många former och anpassas efter varje individ.

”Det spelar ingen roll vem som uppfann hjulet och var det skedde. Det har varit till ovärderlig nytta under årtusenden och fungerar lika bra över hela världen”

Avfärda inte heller yoga för att du är löpare och löpare springer. Kanske gör du några situps, utfallssteg och tåhävningar för att du hört att det är bra även för löpare, men det är allt du tänker sträcka dig till. Mer träningstid än så tänker du inte ta från löppassen. Yoga, vad ska det vara bra för liksom?

Jag tänkte precis likadant för fyra år sedan. Varför skulle jag slösa min dyrbara träningstid på att gå yoga?

Men jag ska berätta varför det är precis det du ska göra.

Varför yoga?

Jag pratar ofta om balans.

Jag är av den åsikten att balans är det mest ovärderliga du kan ha.

Och det är det som yoga hjälper till att skapa i våra liv.

Yoga betyder union eller förening. Det kommer från ett ord på sanskrit yuj, som är träbaren som ligger mellan två oxar för att få dem att gå parallellt och arbeta tillsammans på åkrarna. Yuj sammanbinder två krafter, oxarna, som kunde gå i olika riktning men istället jobbar mot ett gemensamt mål.

I vår kropp finns också starka krafter, ofta som motsatsförhållanden – stabilitet/stelhet och rörlighet, kropp och tanke, aktivitet och vila. När vi utövar yoga binder vi samman dessa krafter och skapar en dynamisk balans.

Jag älskar yoga och är övertygad om att yogan förbättrar våra liv på många plan.

Men självklart begär jag inte att du ska släppa allt och bara yoga. Du är fortfarande löpare (eller cyklist, simmare, fotbollsspelare eller klättrare för den delen). Yogans roll är att komplettera din träning.

Som löpare är det många komponenter som ska stämma för att vi ska kunna springa snabbt och vara skadefria. Just att vara skadefri är otroligt viktigt. För att bli bra inom löpning krävs kontinuitet och får man ständigt träningen avbruten av olika skador är det väldigt svårt att nå sin fulla potential. För att inte tala om hur motivationsdödande det är.

Överbelastningsskador, som utgör största delen av löparskador, uppstår av en obalans i muskler och kroppens strukturella delar. Genom att upprätthålla balans i kroppen jobbar du aktivt för att förbli skadefri.

Det kan ibland kännas som om det är så mycket vi måste göra för att hålla oss hela och undvika att konstant flytta tillbaka till ruta ett; stretcha, styrketräna, löpskolning och fotstyrka. Det är inte konstigt att man ibland vill stoppa huvudet i sanden och fortsätta att bara springa.

Där är yogan ett guldkorn för löpare, och idrottare överhuvudtaget, för den är som ett allt-i-ett-paket.

Ett välkomponerat yogapass är utmanande för styrka, flexibilitet och balans. Många yogapositioner stärker en del av kroppen samtidigt som den stretchar en annan. En vital sak är även andningen och genom att andas rätt i positionerna, och att lära dig andningstekniker, blir din andning starkare du kan syresätta din kropp bättre. Du förbättrar alltså många av de fysiska förutsättningar nödvändiga för en löpare under ett och samma yogapass, samtidigt som du utvecklar fokus som du har nytta av även i löpspåret.

Yoga för löpare är inte nödvändigtvis fysiskt krävande – intensiteten i yogan måste stå i proportion till intensiteten i löparens träning. En fördel med yoga är att den är så variationsrik. Den kan anpassas till din löpning vilken nivå den än är på beroende på din säsong. Stärkande och utmanande pass under uppbyggnadsperioden byts ut mot återhämtningspass när det är dags att peaka inför tävling. Beroende på var i träningen du befinner dig kan yoga supporta dig i olika stadier på väg mot ditt mål.

För många idrottare är inkörsporten till yoga ofta de fysiska fördelarna som kommer att förbättra vår prestation. Men efter en tids utövande upplever allt fler de andra vinsterna man får – t ex hjälper yoga mot sömnsvårigheter, depression och stress. Genom de fysiska rörelserna kombinerat med andning kan vi stilla sinnet och vi blir bättre på att hantera våra känslor, vår inre röst blir starkare och intuition klarare.

Vare sig du är en löpare som yogar eller en yogi som löper har du nytta av utbytet mellan de två. Denna serie ”Yoga för löpare” kommer att handla om hur yogan på bäst sätt hjälpa till och utveckla din löpning och förbättra din prestation.