Jag är löparen och löptränaren som tycker att man ska träna annat. Inte bara ägna sig åt löpning.

Först och främst ur ren hälsosynpunkt för att kroppen mår bättre av variation.

Kanske är det bättre att stå på jobb än att sitta, men att stå i samma position timme efter timme är inte heller särskilt hälsosamt. Bäst är att byta mellan att sitta, stå, gå runt i korridoren under telefonsamtal, böja sig lite framåt, sträcka armarnamot taket, gå ner på huk, you name it. Undvika att bli statisk. Kroppen mår bäst av variation.

Att springa är bättre än att sitta i soffan, men även att bara springa skapar ensidig belastning. Du sliter på samma strukturer hela tiden, fortsätter att bli starkare i de delar som driver kroppen framåt men  gör inget för att utveckla de delar som inte jobbar primärt i löpning. Tränar du kroppen på olika sätt blir den mångsidig och bättre på att hantera allt som livet består av, från vardagsbestyr till träning. Kroppen mår bäst av variation.

Varierad träning är inte bara hälsosammare för kroppen. Det gör dig också till en bättre idrottsman/kvinna. Ju bättre du kan hantera kropp och sinne desto mindre energi krävs.

Katarina skrev om hur ridningen som barn gynnat henne i alla andra idrotter för hon lärde sig hantera sin tyngdpunkt. Mycket av Zlatans smidighet och många fantastiska konstmål har han att tacka för att han utövat teakwando vid sidan av fotbollen.

Jag gick en klättringskurs i veckan. Redan under första tillfället lärde jag mig mycket om hur jag använder min kropp och vad mina vanor är, bra som dåliga, när jag blir utmanad.

Vid andra tillfället fick vi knyta en sjal framför ögonen och klättra upp för väggen enbart på känsel. Under de minuterna som det tog att ta sig 10 meter upp blev jag varse om tyngdpunkt, kroppskontroll, muskelaktivitet och mentala strategier på ett sätt som jag aldrig upplevt med löpningen. Det var inte bara en roligt aha-upplevelse. Jag kan se hur jag gynnas av de insikterna och hur det kan överföras till de stunder jag spenderar i löpspåret, på mountainbiken eller i våtdräkten.

Att variera träningen innebär inte att du offrar löpningen, simningen, cyklingen eller vad din huvudidrott nu är. Du kommer lära dig saker och utveckla kvalitéer som gör dig till en bättre löpare, simmare, cyklist eller (valfri idrott).