Jag har precis landat i den lånade lägenheten i Stockholm efter första dagen på modul 2 i min 200h-yogalärarutbildning. Och tro katten att kroppen redan är mör. Men inte av den anledning jag trodde den skulle vara mör.

Jag hade en tuff vecka i förra veckan och när jag trött och utpumpad satt i soffan där hemma kunde jag inte låta bli att beklaga mig för den bortresta pojkvännen att sju dagar x tio timmar yogautbildning väntade mig denna vecka. För även om jag älskar varje minut av min utbildning så tar det hårt på kroppen, mitt bäcken och min nerv att sitta 70 timmar. För det första finns det en gräns för hur mycket sittande på ett golv min nerv kan tåla, för det andra blir hela kroppen överlag helt knasig av så mycket stillasittande.

Pojkvännen försökte via datorn muntra upp mig och påpekade förnuftigt att vi väl får lunch. Jo, det får vi ju. Och faktiskt så har ni 90 minuters praktik varje morgon. Och visst har ni någon annan liten paus under dagen? Vips så hade tio timmars sittande blivit sju timmar.

Ett fint försök av pojkvännen och nog drog jag på smilbanden. Men jag fasade ändå för de där sju timmarna om dagen och önskade mig lite mer rörelse för att få lätta på trycket annars kommer min kropp vara rejält mörbultad i slutet av veckan.

Men ibland ska man vara försiktig med vad man önskar sig. Det kan komma tillbaka och bita en i häcken.

Hela eftermiddagen har vi haft Posture lab där vi in i detalj dissikerar varje position och idag var temat stående höftöpnare. En tjej fick börja med att demonstra Low lunge. Det innebär en lång stund i positionen medan vi granskar, kommenterar, assisterar och modifierar efter behov. En annan fick göra High lunge och en tredje Krigaren I.

Sedan var det dags för Krigaren II och då fick jag stå för demon.

Ett brett steg isär med fötterna, vrid ut höger fot 90 grader, böj knäet till det är rakt ovanför foten, aktivera fötterna ner i mattan, glöm inte utsidan på bakre foten, sittbenen ner, höftbenen upp, aktiv bäckenbotten och bålstöd, för de nedre revbenen in mot ryggraden, lyft bröstbenet, andas in lyft armara ut åt sidorna, lägg andningen bak i ryggen tappa inte skulderbladenutandraihopdembreddanyckelbenenochförlängnacken.

De pekade, kommenterade korrekt hållning, muskleaktivitet och positionering. Jag stod, och stod och stod. Jag fick demonstrera vanliga fel vi ser i yogasalen så att vi ska lära oss att identifiera dem och veta hur vi gör för att hjälpa elverna att hitta rätt. Och sen byta sida.

När jag ändå befann mig på mattan fick jag gå igenom samma sak på Right Side Angle. Det började bränna i låren och musklerna på utsidan av underbenen skrek att de minsann också fann till.

Och sen blev det Triangle. Aktiverar fötterna ner och känner hur benen darrar lätt. All bålmuskulatur jobbar med att förlänga överkroppen och samtidigt undvika att den kollapsar. Sen var det lätt att bara låta mig gå in i Half moon när jag ändå stod då lägligt till.

Balanserande på höger ben öppnar jag upp kroppen och sträcker ut vänster ben rakt ut bakom mig. Jag står som mellan två glasskivor, med magen mot ena och ryggen mot andra. Gluteus medius får ta i för att hålla vänster benet parallet med golvet och flanken, rygg och magmuskler håller överkroppen stabil. Fotens muskler gör ett jättejobb för att utgöra en stabil fundation att  balansera på medan läraren går i cirklar runt mig och pekar, visar och demonstrerar assistering.

Tro fasen att yoga är grym träning. Så väl stabiliserande muskler kring fotleder, underben och knäleder och större muskler som lår, säte, mag- och ryggmuskler har fått sig en genomkörare idag.

Tror nog det kan vara ganska skönt att sitta 7 timmar imorgon.Långpass 7 (1024x917) Half Moon – en av mina favoritpositioner. Stabilitet, styrka, fexibilitet, fokus.