Nya numret av Spring dimper ner i brevlådan och i butikshyllorna i dagarna – med tips om yoga för löpare, det första temat i en hel serie artiklar.

Temat är uppvärmning och på Springs hemsida ligger de första filmerna vi spelade in.

I filmen här nedan berättar jag om Bergets position som har att göra med vår grundhållning. På hemsidan finns även en film där jag guidar er igenom en längre uppvärmningssekvens. Have fun!

Mountain-pose (Bergets position) är grunden i alla yogapositioner. Faktum är att den neutrala ställningen i Mountain-pose inte bara är grunden i yogan utan även i hur vi rör oss i vardagen, hur vi sitter, står, går och rör oss.

Det är den position du vill ha i löpsteget för att musklerna ska kunna skapa maximal kraft i steget och när du simmar för att få en strömlinjeformad kropp i vattnet. En planka är egentligen inget annat än Mountain pose horisontellt med händerna sträckta framför dig. Samma sak när du står på händerna – Mountain pose up och ner.

Om du tänker Mountain pose i kontorstolen kan du minska besvär i nacke, rygg, axlar och skuldror eller förhindra att du står och hänger i ena höften när du står och jobbar.

Att lära sig Mountain pose grundligt på mattan gör det lättare att veta hur man ska komma tillbaka till optimal hållning även i andra situationer – både i yogan och i vardagen.