Run Happy day

Bild: träningsevent.se  

Vissa bara älskar att springa. En del gillar tanken på att springa men får aldrig det att fungera i praktiken. För andra är löpning ett nödvändigt ont som på något sätt ingår i ett träningsupplägg som komplement till en annan idrott.

Ju mer flyt du hittar i löpningen desto lättare är det att känna glädjen i löpningen.

Men vad beror flytet på?

En blandning, unik för varje person, av uthållighet, styrka, smidighet och koordination gör att den fysiska kroppen kan röra sig obehindrat genom löpsteget. En känsla av lätthet, att inte behöva kämpa för varje steg, är ganska avgörande för att kunna uppskatta löpning. Rätt mental inställning och positiva känslor förknippat till löpning förstärker upplevelsen ytterligare.

Igår var jag med på Run Happy Day – den ultimata träningsdagen som utmanar alla de kvalitéer som gör det lättare att hitta både fysiskt och mentalt flyt, och därmed glädje, i löpningen.

2015-08-29 13.56.56 (800x450)

2015-08-29 13.49.30 (800x450)

Inte nog med att Urban Tribes coacher guidade löparna igenom intervaller, backlöpning, löpteknik, ben- och bålstyrka, spänst och rörlighet, de fick även uppleva hur gemenskapen med andra löpare, feedback från ledare, pepp och roliga utmaningar skapar positiva känslor förknippat med löpning.

2015-08-29 14.28.07 (800x450)

Jag var också med som coach för att dela med mig av min syn på och mina kunskaper om hur yoga kan förbättra löpupplevelsen så att vi kan Run Happy.

I slutet av dagen när löparna var utpumpade och genomkörda fick jag dem att sluta fokusera på prestation, kraft och fart. Istället vändes uppmärksamheten mot andning och känslan i kroppen med ett mjukt yoga för löpare-pass. Efter en kortare stående sekvens rörde vi oss allt längre ner mot mattan och för att släppa på spänningar kring höfter, lår, underben och fötter utan att behöva motarbeta gravitationen.

Jag placerade de trötta löparkropparna på rygg i återhämtande positioner med fokus på andning som sänker puls, blodtryck och andningsfrekvens och vaggar in kroppen i viloläge. Den guidade avslappningen blev kronan på verket.

Trött efter en lång dag med träning och med sliten röst efter att ha överröstad stark vind och helikoptrar tog jag tåget hem till Malmö. Där satt jag och njöt av de många uppskattande kommentarerna från deltagarna –  den finaste från hon som absolut inte ville göra yoga men som sedan sa att det inte alls vad var som hon tänkt om yoga; att mitt sätt att undervisa gjorde yogan intressant och faktiskt lite lockande.

Det gjorde mig så glad. Det är det jag jobbar för – att göra yogan tillgänglig för idrottare och nå även de som inte tror att yoga kan göra något för dem.

Är du nyfiken på yoga för löpare och idrottare? På LIVE LOVE RUN den 10 oktober håller jag en drygt två timmar lång workshop där du får lära dig mer om varför och hur yoga och löpning kan knytas samman.