Patience Bild: behappy.me

Jag har suttit och stirrat på mina vastus medialis i ett par veckor nu. Vastus medialis är den inre delen av quadriceps och dess jobb är att räta ut knäet samt att stabilisera  knäskålen så att den löper som den ska i lårbenets kondyl. När vi skadat någon del av kroppen kan ibland muskelaktivering tillfälligt ”slås ut” för att kroppen vill skydda det skadade området och då måste man jobba för att återfå kontakten.

Därav anledningen att jag sitter på golvet med utsträckta ben med en ihoprullad filt under knäna och stirrar på mina vastus medialis. De ligger nämligen i ”hårdträning” nu för att mina knäskålar ska röra sig upp och ner och inte ha för vana att hoppa ur led i tid och otid. Båda ska tränas för båda knäskålarna lever sina egna liv.

Den ena vastus medialis går bam bam bam bam bam och hälen lyfter de cm från marken den ska när jag rätar på benet så som min rehabövning går ut på. Den andra stirrar jag på utan att något händer när jag uppfodrande ber mina nerver få muskeln att aktivera sig. Utsidan av låret spänns. Hela låret spänns. Men inte vastus medialis.

Tre gånger om dagen stirrar jag. Dag efter dag, vecka efter vecka. Pockar lite med fingrarna på musklen som sjukgymnasten sa att jag kunde göra för att ”väcka den”.

Inget.

Tills i förrgår. Då ryckte det till. En gång. Sen en liten ryckning till. Och nu spänner den sig. En seg, långsam aktivering, mer baaaam än bam. Men dock.

Med detta vill jag säga att ha tålamod. Förändring kräver tid. Oavsett om det är den fysiska kroppen du vill förändra och bli uthålligare, starkare, rörligare, gå ner i vikt, gå upp i vikt eller mata in en ny teknik; om du vill förändra ett beteende och skapa nya vanor eller om det är så att du valt en ny väg i livet.

Trots att man anstränger sig kanske inte de positiva resultaten syns direkt. Men håll i. Fortsätt på den väg du valt. För plötsligt händer det.