Andningen för inte bara in luft i dina lungor och ser till att blodet förses med nytt syre. Din andning speglar ofta de känslor du har för stunden och skvallrar tydligt om du är stressad, ledsen, arg, glad, exhalterad, fokuserad eller uttråkad.

I gengäld kan du med din andning förändra din sinnesstämning och kroppens energibalans och hälsotillstånd. Det finns andningsövningar som ökar energin och skärper ditt fokus, medan andra grundar dig när du är uppe i det blå och flyger eller får dig att varva ner och slappna av när stressnivån är hög. Andningen är en av de bästa stresshanteringarna som finns och att hitta rätt andning i träningen gör dig effektivare och mer uthållig och fokuserad.

Det första steget till att kunna styra och rikta andningen för att få olika effekter är att lära känna din egen andning och vad den gör med din kropp. Innan du börjar förändra din andning måste du förstå dess naturliga mönster. När du är medveten om din andning kan du lättare hitta den andning som är bäst just i detta tillfället – i vardagen och i träningen.

Ta denna veckan till att lära känna ditt andetag.

Lägg eller sätt dig bekvämt. Du kan sitta på golvet, i en soffa eller en stol, se bara till att sitta upprätt utan att låta hållningen sjunka ihop. Du kan också ligga på rygg på golvet, helt platt med raka ben eller med böjda knän om det är skönare för ländryggen.

Andas genom näsan, eller om du är en av de som drabbats av alla förkylningar som går just nu, genom mun och näsa. Observera hur andningen rör sig i kroppen. Förändra inte ditt andetag baserat på vad du upptäcker och hur du anser att andningen bör vara. Bara känn in och iaktta.

Kan du känna när luften letar sig ner i lungorna? Vad i kroppen rör sig för att göra plats åt luften? Åt vilket håll? Hur djupt är varje andetag du tar? Andas du hela vägen in? Hur känns det att vara helt fylld med luft?

Vad händer när du andas ut? Var börjar utandningen, vilka delar av kroppen rör sig när du andas ut? Känner du luften som lämnar näsan? Kittlar den på överläppen? När utandningen närmar sig slut, finns det ännu mer luft att andas ut? Hur känns det att vara helt tom?

Hur lång tid tar ett andetag? Är inandning och utandning lika långa? Följer de efter varandra i en hetsig följd eller kan du märka en paus mellan varje andetag in och ut? Vad är känslan i kroppen vid den andningen du har just nu?

Nästa steg är att bli medveten om din anding under andra förhållanden, som när du går, står och tränar eller när du har bråttom, stressar, precis ska till att sova eller när du vaknar.

Att medvetet koncentrera dig på andningen gör dig mer uppmärksam och närvarande i vad som händer just nu och du kommer säkert märka att andningen automatiskt blir jämnare, rytmisk och djupare.