Vecka nummer fem bjuder på en balansposition – Trädet, en position för styrka, flexibilitet, balans och fokus – fyra i ett!

Du stärker muskulaturen i fot och underben, lår och inte minst höftmuskulturen på ståbenet. Du ökar flexibiliteten på insida lår/ljumske och förbättrar din hållning, samtidigt som utvecklar balans och ökar medvetenhet om kroppen och sinnet.

  • Ställ dig med fötterna höftbrett isär med händerna på höfterna så att du känner deras position. Förläng ryggraden uppåt – som om jag skulle hålla en hand på toppen av huvudet som du pressar in i. Aktivera bålmuskulaturen. Lägg över vikten på vänster ben och pressa ner foten i golvet. Ha vikten jämnt fördelad över fotsulan så att du inte rullar över på utsidan eller kollapsar i hålfoten.
  • Yoga-med-Sara-trädet-2-491x1024[1]Yoga-med-Sara-trädet-476x1024[1]Böj i höger knä och rotera benet från höften så att knäet pekar ut åt sidan. Sätt tårna i govet bredvid vänster fot och placera hälen mot ankeln. Om höfterna fortfarande är i linje med golvet, och kroppen är redo för nästa steg, kan du lyfta foten upp och placera på insidan vaden eller på låret ovanför knäet (aldrig mitt på knäet). Tårna pekar ner mot golvet.
  • Pressa foten mjukt mot ståbenet och ståbenet mot foten. Tänk att du håller höftbenen och skuldrorna i linje med golvet genom att aktivera musklerna på utsidan av höften och pressa mjukt genom stortåbasen för en stabil bas.
  • Du kan ha kvar händerna på höfterna, placera handflatorna mot varandra framför bröstet eller sträcka armarna ovanför huvudet mot taket. Hitta en blickpunkt att fokusera på, det hjälper dig med både fokus och balans. Stanna i 5-10 andetag.
  • Kom ut ur positionen medan du fortfarande har kontroll och ta par andetag med båda fötterna i mattan innan du upprepar positionen på andra sidan.

Balansen kan variera från dag till dag. Ena dagen kanske foten vilar mot vaden medan det nästa dag passar bättre att låta tårna vara kvar i mattan. Var tålmodig och nöjd med där du är just nu.

Uppmärksamma också att balansen kan skilja väldigt mycket från sida till sida. Det är inte ovanligt att vi är vana vid att stabilisera med det ena benet. Tänk till exempel en högerfotad fotbollsspelare som gång på gång använder vänster ben som ståben när höger svingas för att skjuta bollen eller en cyklist som alltid sätter ner höger fot och stabiliserar medan de klickar ur vänster sko från pedalen. Kanske gör du också något som gör att din balans skiljer sig åt.

Vi vill alltid jobba mot jämn balans i kroppen. Märker du väldigt stor skillnad på höger och vänster så gör först Trädet en gång på sidan med sämre balans sedan en gång på den bättre sidan innan du återigen upprepar positionen på det första benet.