Legs up the wall. Bästa och skönaste för trötta ben.

Jag har pushat för den tidigare, men den tål att uppmärksammas om och om igen.

Efter hårda träningspass är detta kungen av återhämtningspositioner. Eller som nu när tävlingssäsongen har dragit igång på allvar. Även ni som står och går mycket i jobbet och har svullna, stumma ben har nytta av att vända upp och ner på tillvaron.

Att hiva upp benen längs väggen en stund hjälper till att avlägsna vätska och slagg som samlas i benen. Baksidan av benen får en mild stretch, likaså bröstet beroende på armarnas placering.

legsupthewall

Sätt dig på golvet med vänster sida mot väggen. Luta dig åt höger och lägg dig på golvet samtidigt som du svingar upp benen på väggen. Beroende på hur flexibel du är i hamstringsmusklerna kan rumpan vara intill väggen eller flyttas längre ifrån. Benen ska vila bekvämt mot väggen. Ryggen och bäckenet ska vara avslappnade och stabila  mot golvet.

Ibland är benen lite lustiga och vill bara trilla ner. Då kan du prova att fästa ett yogastrap eller knyta en sjal eller tygskärp runt låren precis över knäna. Det kan göra positionen mer stabil och avslappnad.

Om det inte är bekvämt i ländryggen eller om hamstrings inte alls är på bra humör kan du göra positionen med böjda ben: Lägg dig på rygg med benen böjda i 90 grader och vila vaderna på en stolsits eller soffdyna. Precis lika bra och väldigt skönt vissa dagar att få mer stöd.

Efter extra tuff löpning kan det vara skönt att njuta fullt ut av positionen. Placera armarna längs kroppen med handflatorna upp, rakt ut från kroppen, som ett V överhuvudet eller som en kaktus med armbågarna åt sidan och underarmarna pekandes över huvudet. Välj en position som känns skönt för dig och som inte skapar spänningar eller en obekväm kurva i ryggen. Blunda. Andas. Slappna av. Låt tankarna försvinna i en kvart.

Du kan även njuta av de fysiologiska aspekterna som benen ovanför hjärtat ger utan att blunda och släppa allt för avslappningen. Släng upp benen och låt barnen krypa intill dig medan du läser en saga eller bara kramas. Säg till din partner att lägga sig bredvid dig så kan ni prata om dagen eller vad som helst medan båda två får fördelarna av Legs up the wall. Läs en bra bok.

Slå klackarna i taket en stund varje dag. Dina ben kommer tacka dig.

Obs! Legs up the wall på detta viset är inte lämplig om du är gravid.