Att baka är definitivt inte min grej.

Att laga mat är min grej.

Socker, mjölk, smör och mjöl. Saker som jag inte mår bra av. Så kakor går bort.

Jäst. Något som jag inte behärskar. Så bröd går bort.

Men jag har fått ett ryck den senaste tiden och bakar både saffransnurror och pepperkaksrulltårta med lingongrädde, som jag inte ens kan äta, till släkten och experimenterar med kakor på något udda ingredienser och naturligt glutenfria bröd och bullar från boken Nytt bröd.

Idag bakade jag andra omgången brownies på sötpotatis. Jag hittade ett recept på bloggen Deliciously Ella som jag blev nyfiken på. För hur illa jag än tyckor om kakor så är choklad alltid min svaga punkt. Då spelar det mindre roll om chokladen kommer i form av kaka, glass eller sås.

skrev Anna om att nästa punkt på hennes Bucket list var att baka kakor på sötpotatis och svarta bönor. Så jag tänkte att jag kunde bjuda på resultatet av mina försök i köket.

IMG_08291

Bild tagen rakt av från Deliciously Ella, för mina fotografkunskaper gjorde inte brownien rättvisa

 

Första satsen var exakt enligt receptet – in på grammet korrekt mängdmässigt sett för jag har återupplivat en gammal matvåg.

Resultatet blev en brownie med en härlig konsistens. Saftig, kladdig och len. Smaken var okej, men jag saknade en riktigt mustig chokladsmak. Jag tror att sötpotatisen tar över lite för mycket.

I ett försök att få fram en kraftigare chokladsmak tog jag vanlig ekologisk kakao i nästa sats och inte rå kakao som i receptet. Jag tog även nästan dubbel mängd. Rå kakao må vara nyttigare men den ”vanliga” ger mer smak tycker jag och med sats nummer två kunde chokladmonstret i mig gotta sig ännu mer.

Pojkvännen är lite skeptisk, men jag gillar mina brownies. Det kan ju även bero på att jag inte har ätit en äkta brownie med smör och vetemjöl och alla klassiska ingredienser på 10 år. Jag har ju glömt bort hur det ”ska” smaka.

Jag har hittat ett annat recept som också ska testas. För det lät också jäkligt gott. Men först blir det brownies med svarta bönor som bas. Jag är också nyfiken på det.