Camp Kattis är i full gång med allt vad det innebär med att agera supporterteam på triathlontävlingar och leka triathlet och hänga med på Kattis träningar. Pojkvännen springer medan jag ser till att hänga mycket i poolen när det finns tillgång till simtränare som kan ge tips och råd.

Jag passade på att fylla år här igår och min födelsedagspresent från ”ledarna” på Camp Kattis (Kattis+hennes sambo Andre) var att Andre, som även är Kattis triathlon/simtränare, skulle lära mig flip kick – den där proffsiga vändningen som riktiga simmare gör i poolen.

Efter träningspasset lämnade jag poolen med halva poolens vattenmängd i näsan och bihålorna och en trött hjärna.

Jag har nyligen lyssna på The Power of Habits som ljudbok. Det var en väldigt intressant lyssning om hur vanor fungerar; varför de existerar, hur man kan ändra dem och hur de är en stor del av framgångar eller ”nederlag” inom företag, idrott, hälsa, samhällen, reklam och köpbeteende och beroende och alla andra beteende som människor har för sig.

Ett stycke av boken pratar om vikten av vanor för vår hjärnas kapacitet och effektivitet. Om vi skulle tänka på varenda liten detalj vi gör så skulle inte vår hjärna mäkta med så mycket annat än grundläggande beteende och rörelser. Vanor sparar energi och utrymme för hjärnan att fokusera på annat.

Kommer du ihåg när du övningskörde och första gången skulle backa ut bilen ur garaget? Det var ett himla projekt minns jag i alla fall. Nyckeln ska vridas om åt rätt håll för att bilen ska starta; växelspaken ska läggas i back; koppling, broms och gas ska hittas och sedan det rätta trycket för dragläget; bilens position ska noteras och utvärderas i förhållande till omgivningen så bilen lämnar garaget utan att backspeglarna flyger av (vilket jag lyckades undvika, dock körde jag sönder ena framlyktan). Samtidigt måste du dessutom se så att det inte kommer vare sig bilar, människor eller djur bakom bilen och svänga på ratten för undvika eventuella soptunnor, häckar och staket. Det är ganska mycket att tänka på samtidigt, eller hur? När man är ny förare upptar dessa moment hela tankeverksamheten. När du sedan utfört denna  manövern varje morgon under en tid så sitter den som man brukar säga i ryggmärgen och du tänker knappt på vad du gör. Det går på rutin.

Att lära sig nytt kräver i början mycket jobb för den delen av hjärnan som utför komplext tänkande, den yttre hjärnbarken. Om du sedan utför aktiviteten gång på gång skapar hjärnan en process där en serie handlingar blir en automatisk rutin, en vana, som lagras på ett annat ställe, längre in i hjärnan. Hjärnan gillar att skapa rutiner om allt möjligt. Från enkla ting som att sätta tandkräm på tandborsten till hur du använder en cykel eller hur du tar dig till jobbet. Vårt nervsystem skapar vanor för att underlätta våra liv genom att göra det vi gör till något som inte kräver någon ansträngning. Då kan vår yttre hjärnbark få vila eller ägna sig åt andra viktiga tankar och analyser.

2012 U.S. Olympic Swimming Team Trials - Day 7

Foto: Google

Den där flip kicken som var min födelsedagspresent igår hoppas jag  snart blir en vana. Just nu kräver den mycket tankeverksamhet för att behålla poolens vatten utanför näsgångarna. Igår lärde jag mig tekniken. Under dagens simpass tränade jag, om och om igen. På 2700m i en 25 meters pool gjorde jag en flip kick vid varje vändning, utom en då jag var ofokuserad och höll på att braka in i poolväggen med huvudet först.

Till slut satt den ganska bra. Men varje vändning krävde en stor tankeprocess.  Ett par simtag innan väggen måste jag börja tänka på hur jag ska synka andningen för att ta en inandning i lagom tid så att jag har luft nog för hela processen. Sedan ska jag koordinera kroppen för att göra en volt i vattnet, komma ihåg att andas ut för att undvika den svidande känslan när vattnet smiter upp i näsan, skjuta ifrån med benen mot väggen och sträcka ut kroppen i en strömlinjeformat projektil samtidigt som jag snurrar ett halvt varv så att jag har magen ner.

Om jag fortsätter öva så kommer flip kicken bli en vana. Så fort väggen närmar sig så vet hjärnan och kroppen vad som krävs utan att jag behöver reflektera vidare över det. En handling utan ansträngning.

Men jag är väldigt noga vid varje vändning. För när hjärnan väl skapat sig en vana sitter den väldigt bra. Det är ju meningen att flip kicken ska göra mig effektivare i vattnet och då vill jag lära mig den med bra teknik. Practise makes perfect brukar man säga – men practise makes också permanent (nåja, man kan lära om, men det kräver mer än att skapa en ny vana från början).

2014-09-26 17.14.19

Inga vändningar behövs i öppet vatten dock