Oavsett hur mycket man jobbar för att undvika det vet alla som tränar, motionerar och kanske även tävlar vet att risken för att någon gång under den aktiva karriären drabbas av ett påtvingat träningsuppehåll är ganska stor.

Om du någon gång har råkat ut för en skada så vet du hur påfrestande och stressande det är. Du vet förmodligen också att den fysiska smärtan bara är en liten del av all smärta man går igenom under skade- och rehabprocessen. Den psykiska smärtan som skadan orsakar är minst lika påtaglig. Det räcker nämligen inte med att en stukad fot eller en överbelastad hälsena både ger smärta och en rehabiliteringstid  innan senor, muskler och skelett är återställda och redo för träning. För en person som tränar mycket är idrotten ofta en stor del av ens identitet och  kanske finns stora delar av ens sociala nätverk inom träningen. Man är också van vid att känna sig stark, vältränad och oövervinnlig. Att plötsligt ha en kropp inte går att använda gör att ens självbild och självkänsla får sig en törn och sinnesstämningen kan pendla mellan frustration, ilska, sorg och uppgivenhet.

I sådana situationer är det viktigt att tänka på vilken roll tankar, känslor och attityder har på vägen tillbaka till en frisk och hel kropp. Kroppen och sinnet är så nära sammankopplat och de påverkar hela tiden varandra. Smärta i kroppen påverkar hur vi mår mentalt. Och de negativa tankar och känslor och den stress som en skada innebär skapar i sin tur reaktioner som försämrar kroppens förmåga att läka.

När en skada väl skett är det alltså jätteviktigt att den mentala aspekten får lika stor fokus som den fysiska. Hur man rent psykologiskt förhåller sig till skadan har stor inverkan på rehabiliteringen och vägen tillbaka. Du kan med andra ord hjälpa eller stjälpa läkningsprocessen beroende på vilka tankar och känslor du låter ta plats.

Jag har ju haft min beskärda del av skador den senaste tiden och jag har fått stor personlig erferenhet om hur viktigt det är att må bra mentalt för att kroppen ska läka fysiskt. Jag har jobbat mycket med att vända stressade tankar och frustration för jag vet vilken negativ inverkan de har.

Det finns några saker som jag har fokuserat extra mycket på för att kunna behålla en positiv attityd under min rehabprocess och jag tänkte dela med mig av dem. Kanske är det något som  kan hjälpa dig att ta dig ur negativa tankespiraler om du skulle drabbas av en skada någon gång.

Behåll den sociala kontakten
Dra dig inte undan. Om du brukar ha glädje i att springa med en träningsgrupp – fortsätt att gå dit! Den sociala kontakten och stöd från vänner är viktiga. Kanske har du rehabövningar som kan utföras i anslutning där dina kompisar springer. Du kan träffa, prata och skratta med dina vänner och samtidigt få frisk luft och aktivitet på din nivå.

För mig har en viktig del varit att fortsätta vara delaktig och befinna mig i träningsammanshang trots att jag själv inte kan utföra de fysiska momenten. Jag har skrivit om det tidigare och det har verkligen hjälpt mig. Ja, det är tufft att se de andra flyga fram i spåren när man själv inte kan. Men att befinna sig i en trivsam, välbekant och positiv miljö gör att man mår bra och det är viktigt för kroppens läkningsprocess.

Fortsätt att träna – fysiskt och menalt
Att bli uppgiven och strunta i allt och sjunka ner i soffan löser ingenting. Ersätt dina vanliga pass som för tillfället inte är möjliga med rehab anpassade för din skada. Du blir inte bara fysiskt starkare, du får också en positiv psykologisk effekt av att känna att du aktivt gör något och har en plan för att ta dig tillbaka.

Det gäller även att jobba mentalt. I början kanske inte kroppen tillåter någon form av träning, utan det är vila som gäller. Men släpp inte allt ändå. Jag har i perioder inte kunnat av att vara fysiskt aktiv alls. För en person som är van att jobba mycket med kroppen och lita på dess förmåga är det otroligt tufft att acceptera när kroppen sviker. Många av de timmar jag normalt lägger ner på träning ägnade jag istället åt olika tekniker för att hantera den psykiska påfrsteningen. Jag har jobbat med andningstekniker, tankar och visualiseringar för att ändra en negativ sinnesstämning som stressar kroppen till en mer positiv och hoppfull attityd.

Ta ditt ansvar
Ett sämre sätt att hantera den stress som en skada innebär är att förlita sig på att andra ska fixa eller lösa situationen, t ex en naprapat, osteopat, läkare, sjukgymnast eller genom olika mediciner. Utbildade personer kan hjälpa dig att ställa rätt diagnos och ge dig ett bra rebhabprogram så att du kan komma tillbaka till träning – men sen är det du som måste göra jobbet. Var lika hängiven din rehab som du är din vanliga träning.

Hitta ditt varför
När du  vet hur och vad du ska göra för att ta dig tillbaka är det ditt varför som hjälper till att hålla motivationen och energin uppe. Det är inte alltid skitkul att utföra rehabträning. I tunga perioder när du bara vill ge upp är det ditt varför som gör att du väljer att göra rehabträningen istället för att sura i soffan och tycka synd om dig själv.

Varför kan innebära olika saker för olika personer. Oavsett om det är för att känna att du har en stark, välfungerande kropp; för att du vill kunna delta i roliga sociala träningssammanhang eller för att du siktar på personliga rekord och tävlingar – hitta ditt varför!

Kroppen är inte dum. Kroppen är tvärtom fantastisk. Den har ett eget inbyggt läkningssytem och den vill gärna göra allt för att vara frisk och hel. Bli inte sur och arg. Ge din kropp så mycket kärlek du bara kan, omge dig av glädje, skratta och tänk positivt så kommer varje cell jobba för att du ska komma tillbaka så snabbt som möjligt.