”Beautiful movement is the result of mind and body in harmony, and all the necessary body systems on line and in balance”
Joanne Elphinston

Jag älskar människokroppen.

Jag älskar rörelse.

Jag fascineras väldigt mycket av det vackra i rörelser som skapas utifrån balans. Det är rörelser som berör. Inte bara utövaren utan även åskådare.

Visst har du någon gång tittat på en löptävling och berörts av det vackra i se en riktigt bra löpare springa som om det är det mest naturliga i världen?

Jag har i alla fall. Jag har många gånger njutit av att se löpare glida igenom löpsteget och skapa och kontrollera kraft, tillsynes helt ansträngningslöst.

Mitt mål för egen del och för de jag coachar är att skapa förutsättningar som gör ett harmoniskt rörelsemönster möjligt.

Utifrån en balanserad och stabil grundposition är varje muskel, led och kroppsdel i rätt läge för att göra det jobb den är designad att göra.

Lägg till ett sinne som är samspelt med kroppen och rörelserna blir inte bara effektiva och kraftfulla med mindre ansträngning. De blir även vackra och berör.

Jag tar yogan till hjälp.

Den medvetenhet och balans jag skapar i kroppen och sinnet på yogamattan stannar inte där. Det överför jag till andra aktiviteter för att kunna röra mig fritt och använda den potential som min kropp besitter. Potential som inte kan utnyttjas när jag är ur balans.

Jag har simmat i havet varje dag i ett par veckor nu. Igår simmade jag inomhus. I bassäng, utan våtdräkt och ett småguppigt hav, blev känslan väldigt annorlunda och jag hade svårt att hitta rätt flyt i rörelserna. Efter de första knyckiga längderna där jag kämpade med varje armtaget insåg jag att det var inte armarna som det var fel på. Jag hade tappat det centrala för att jag skulle kunna utnyttja min kropp på ett optimalt sätt i vattnet.

Jag letade fram min horisontella Mountain pose. Positionen som skapar en balanserad kroppsposition. Positionen som ger mig förutsättningar att kunna röra mig rätt.

Därifrån fann jag kraften i rörelserna. Harmoni i varje simtag.

Resultatet?

Längd efter längd i 1700 meter utan ansträngning. Och en man som när jag var färdig log mot mig och sa att jag simmade så elegant.

Det var precis min känsla inombords när jag gled fram i vattnet. Kraftfullt. Vackert. Balanserat. Lite ansträngning för stor effekt.

Move in balance.

Mountain