Yogobe har olika månadstema. En utmaning till att lite yoga varje dag, prova nytt, fördjupa sig. Helt enkelt föra in nya aspekter i sin yogapraktik.

Ibland hänger jag på för att temat tilltalar mig. Andra gånger tänker jag direkt att detta inte var ett tema för mig. Då hänger jag på just därför, för att utforska varför jag känner ett sånt motstånd.

Denna månaden är det #yogobeoutdoor.

Yoga utomhus. Inspireras av naturen, staden, luften. En utmaning i att upplev hur yoga i utomhusmiljö kan få ge en helt annan dimension till en position man gjort tusen gånger innan. Det är utan tvekan en månad för mig och ett tema jag omfamnar till fullo.

Så fort vädret tillåter rullar jag ut min matta på en gräsmatta och yogar läääänge. Men eftersom yoga alltid är en del av min uppvärmning och nedvarvning efter löpning yogar jag ute året runt. Speciellt i naturen och skogen förstärks upplevelsen, känslan, andningen.

Trots månadens utomhustema blev det en kraftfull sekvens inomhus på mattan ikväll innan jag tog på mig löparskorna.

Men yoga är inte bara positioner. Jag tog med mig yogan utomhus genom hela löprundan.

Från min yogaläarare har jag fått mantrat Intention, form and breath. De orden tar jag alltid med mig ut när jag springer.

Prova du också. Att uppmärksamma andning, form och intention hjälper dig att hitta en skön löpkänsla och effektivare löpning.

Intention
Sätt en intention med passet innan du springer iväg. Det kan vara så enkelt som att njuta av löpning längs havet eller att ge allt i tusningar med träningskompisarna. När du har en klar intention kan du komma tillbaka till den under passets gång. Känns kroppen stark men huvudet är ofokuserat under intervallerna? Var tanken ett lugnt återhämtningspass men din träningskompis drar upp tempot?  Din intention hjälper dig att göra de val som tjänar din kropp och din träning bäst.

Form
Att då och då under löprundan scanna igenom kroppen hjälper dig att hitta den form som hjälper dig framåt i löpspåret. Lägg märke till var du är avslappnad och var du är spänd. Vilka muskler behöver jobba när du springer och vilka kan du slappna av mer i? Händer, käke, axlar? Ju mindre energi du slösar på att spänna muskler som egentligen kan slappna av desto mer energi har du för att röra dig framåt.

Likaså med hållning. Säckar du ihop när du sprungit en stund och skjuter du fram hakan? Tappar du kontakten med bäckenbotten muskulaturen och magstödet? Eller tappar du frekvensen i steget och kompenserar med ett längre steg med en bromsande fotisättning för att kunna hålla samma fart? Scanna igenom, uppmärksamma vad du kan förbättra och kom tillbaka till din mest optimala hållning – för att hitta en skönare löpning, springa effektivare och undvika att slita onödigt mycket kroppen.

Andning
Det finns en lämplig andning för varje aktivitet. Du andas inte på samma sätt när du sitter i soffan som när du shoppar i stan eller som när du springer. Du har inte heller samma andning när du springer ett lugnt långpass som när du springer intervaller. Hitta den andning som är lämplig för det tempot och den ansträngning du håller. Kanske synkar du andningen med fotisättningen. Kanske måste du tillfälligt sakta ner farten på distansrundan för att andningen stuckit iväg mer än den borde för den fart du håller. Sakta ner, hitta tillbaka till rätt andning och fortsätt din runda med en lugnare känsla i kroppen.

webb-normal-050

Yoga utomhus vid ett helt annat tillfälle. Snart är det väder för det igen. Foto: carlmikaelbjork.se