”Titta på barnen när de springer”

Det brukar löpfolket säga nuförtiden när de pratar om målbilden för hur ett bra lätt och vägvinnande löpsteg ska se ut. Ett barns naturliga löpsteg med hög höftposition,  lätt framåtlutad och på framfoten – ej än förstört av det sittande skobeklädda samhället.

Vad jag kan minnas hade inget direkt blivit imponerad av vad de såg om de tittade på mig när jag var barn. Jag har alltid varit aktiv och i rörelse, med fotboll som den första idrott som jag hade ett långvarigt och allvarligt förhållande med. Jag började när jag var 6 år och spelade i åtta år. Jag var väl hyfsad som fotbollsspelare. Kanske var jag bäst när jag blev målvakt. När jag var utespelare hafsade jag runt på hälarna utan att röra armarna och föräldrarna på sidlinjen ropade ”Spring Sara”. Jag sprang, men kom ingen vart.

Kanske hade jag aldrig varit bra på att springa, kanske hade mitt fina naturliga barnlöpsteg redan hunnit gå om intet. Jag vet inte. Kommer inte ihåg.

Jag brukar skoja om att det är ett under att det blev en löpare av mig.

Fotbollsfamiljen

11-åriga fotbolls-Sara. Jag gjorde faktiskt ett av de tre målen i finalen.


När jag var 11 eller 12 började jag på friidrott och jag föll för löpningen. På något sätt blev det inte bara en löpare av den där lilla blonda spetiga tösen med jättestora framtänder, utan faktiskt till och med en bra löpare. Jag vill inbilla mig att löptekniken och löpövningarna vi nötte vid sidan av intervallerna och distansrundorna på friidrotten gav resultat. Nej förresten, jag är övertygad om att de gav resultat. De lärde mig att få koll på min kropp och dess rörelse i förhållande till löpstegets olika komponenter. Sedan dess är har jag en stor passion för löpskolning och löpteknik och låter ingen av mina löpare slippa undan det.

Malmomilen upplopp

Vinnare av Malmö-milen, 2011 tror jag

 

Det är inte bara löpare som har nytta av löpteknik. Löpning ingår i de flesta idrotter, även om man inte ser det som huvudingrediensen. Medan det är lätt att ägna all teknikträning åt idrottsspecifik teknik och all löpträning åt konditionshöjande- och snabbhetsträning anser jag att det är viktigt att ägna tid även åt löpteknik för att förbättra löpekonomin. Bra löpekonomi = mer utdelning med mindre ansträngning. Skonsammare, effektivare.

Kan man dessutom börja med tidigt och fånga upp barnen som är så  mottagliga för att utveckla koordination och motorik så tror jag man vinner mycket för framtiden.

Därför är jag så stolt och glad att bli tillfrågad av engagerade tränare och föräldrar till ett pojkfotbollslag som ser nyttan i att låta deras killar få träna löpteknik. Vid fem, sex tillfällen kommer jag få en timme av deras träning för att slipa lite på deras löpteknik.

Igår kväll körde jag första passet med killarna. Jag hade plockat ihop en godispåse av koordination, tankenötter och rörelser i kombination, rörlighet, kroppsstyrka och lekfulla löpövningar för att kunna se vad jag hade att jobba med.

Det var så fantastisk roligt att få träffa dessa tuffa 10-åringar och se hur fint de svarade på mina instruktioner och demonstrationer. De provade, tittade, härmade, skrattade, flamsade och vimsade med ben och armar i alla ritningar. De tittade igen, härmade, bet sig koncentrerat i läppen, rusade iväg alldeles för fort i ren iver att få prova nytt och visa att de kan, gjorde höga knän kombinerat med hälkickar enligt instruktionsboken och rullade runt i kullerbytor på den regnvåta planen. Precis som det ska vara när man är 10 år.

Framöver kommer jag utmana deras motorik som, för att citera en tränarkollega, är så rolig att jobba med i den åldern. Därutöver vill jag få in mer rörlighet och kroppsövningar. Syftet med min tid hos fotbollslaget är att få killarna att röra sig effektivare så att de kan ta sig an fotbollsplanen mer vägvinnande, och att ge tränarna övningar och träningsidéer utöver fotbollsbitarna att bygga vidare på.

När jag var färdig med min del på gårdagens träning fick jag återuppleva barndomsåren när killarna puttade in mig i målet när det var dags för avslutande tvåmålsspel med endast tre tillslag. Även om jag räddade ett par skott och fick applåder så tror jag jag håller mig till löpning. Hade de varit äldre än 10 år hade mer än ett skott sluppit förbi mig.