DSC_1803

Som den naturtjej jag är vill jag kunna göra så många aktivitetar som möjligt utomhus. Löpning funkar året runt, men yoga är lite knepigare. Det gör att jag fullständigt avgudar denna tid på året när yogamattan kan följa med mig ut. Bara tanken på att få rulla ut mattan på gräset i skydd av lummiga träd väcker bra känslor inom mig.

Att få ta tillvara på tiden utomhus tror jag fler uppskattar, särskilt löpare som är vana vid att vara ute och har svårt att gå in för annan träning. Som lärare vill jag dessutom att fler ska uppleva yoga i närheten till naturen, därav yoga i Pildammsparken. Igår blev det med kombination med löpning innan.

Måndagens skyfall var ett minne blott och kunde vi yoga i skuggan av träden med sommarbrisar som 1. svalkade oss 2. gjorde balanspositioner mer utmanande och 3. svepte iväg min röst så att jag fick vara extra noggrann så att alla hörde mina instruktioner.

För som lärare är det inte helt lätt att undervisa utomhus när man konkurrerar med rasslande lövträd, glada sommarfåglar och svag musik av allsången på utomhusteatern i närheten.

Det är inte heller helt lätt att själv praktisera utomhus alla gånger. Precis som när jag yogar inne har jag bra dagar när jag känner mig stark, fokuserad, andningen och röreserna flyter ihop och jag är här och nu; och dåliga dagar när kroppen motarbetar mig och hjärnan är så uppfylld av tankar som inte slutar snurra att jag egnetligen inte har en aning hur kroppen hamnade i den där positionen.

Yoga utomhus förstärker alla upplevelser. En sämre dag innebär utomhusyoga många fler intryck att värja sig ifrån. En lättdistraherad hjärna får inte en lugn stund, för yoga i en park innebär att människor går förbi och det är större risk för störande ljud som drar ut mig från min bubbla. En bra dag njuter jag av naturen, utmanas av den ojämna marken och låter ljuden och synintrycken passera förbi utan att reflektera över dem. Jag suger upp kraften från gräset, träden, luften och tar med dem in i alla positioner.

Det är säkert likadant för dig.

Men de sämre dagarna ger precis lika mycket som de bra. Många av fördelarna vi får av yoga ligger i förmågan att vara närvarande och kunna rikta all fokus mot vad som är just nu. Det är något vi måste träna upp, precis som vi tränar vår kropp.

Att tankarna vandrar iväg är ingen katastrof. Tvärtom. Se det som styrketräning för ditt sinne.

Att bli medveten om att tankarna är på helt annat håll och försiktigt leda dem tillbaka till kroppen, andningen och nuet gör oss starkare för varje gång.

Igår var vi 11 som yogade i Pildammsparken och antingen fick uppleva större styrka i naturen eller träna på att hålla fokus. Häng med du också. Inget slår yoga utomhus.