Du sitter och knappar frenetiskt på tangentbordet på kontoret. Klockan närmer sig 16 och du har inte ändrat position sedan du kom tillbaka från lunchen. Inte medvetet i alla fall. Undan för undan har din sittställning blivit all mer lik något som kanske skulle vara godkänt för Quasimodo men knappast för en hälsosam och välmående och kropp.

Bäcknet har tippat backåt och ryggen kollapsat. Nacken skjuter nästan lodrätt ut ur kroppen när huvudet letar sig allt närmre de små siffrorna på skärmen. 

Axlarna har blivit väldigt bra kompisar med öronen och letar sig ideligen uppåt. De spänner och värker och du tänker att du borde resa dig en stund. Men siffrorna på skärmen stämmer inte och du rynkar pannan. Det är snart dags att gå hem, siffrorna måste stämma. Här finns inte tid att resa sig. Istället jobbar hakan sig ännu närmre skärmen.

När klockan säger 16.00 hastar du hem. Svär åt bilköerna och är sekunder från att lägga dig på tutan när farbrodern i bilen framför inte är tillräckligt snabb med att få rull på bilen vid ett rödljus. Skynda, skynda du vill ju bara hem och springa nu! Bäst att passa på idag när sambon är på lekplatsen med barnen.

När ytterdörren stängts bakom dig är du som Stålmannen i ett nödläge. Jobbkläderna åker av i rasande fart och 1 minut senare står du utanför huset i löpartrikåer, inväntar GPS:en och sedan springer du iväg.

Känns scenariot igen? 

Det är ganska otroligt vad vi kräver av våra kroppar. Att gå från Quasimodo till Superlöparen utan att blinka.

Igår var tredje tillfället på kursen i Yoga och löpning med Löparglädje i Helsingborg. Vi pratar löpteknik, rotation i bröstryggen, stabil bålmuskulatur och armpendling. Men jag lägger mycket fokus på vikten av att gå in i träningen i rätt tillstånd. Både fysiskt och mentalt.

Efter gårdagens pass skrev Jaana ett inlägg som beskriver precis det jag vill förmedla.

”Jag har sedan ett bra tag tillbaka teoretiskt sett insett att yoga är bra för löpare. Idag hände något som gjorde att jag nog faktiskt också kommer att praktisera det mer regelbundet än vad jag har gjort hittills. Under inledningen av passet, när vi förberedde kroppen för löpning genom några enkla yogaövningar kände jag hur oförberedd min kropp egentligen var. Och hur ofta är den egentligen inte det, när jag stressad ger mig ut och springer innan barnen ska lämnas till skolan, på lunchen eller efter jobbet. Nu får det vara slut med det! Här ska göras ett par yogaövningar som förberedelser inför samtliga löppass och yoga som återhämtning ska jag också unna mig. Jag ska vara snäll mot kroppen och inte bara stressa den!”

Efter åtta timmar i kontorsstolen ger du inte kroppen en ärlig chans att springa snabba intervaller med bra teknik.

När hjärnan är full av siffror, jobbtankar, irritation och stress är du inte fokuserad nog att uppmärksamma var du sätter fötterna på den snåriga skogsslingan.

Jag vill väcka en tanke. En tanke om att det finns mer att hämta i löpspåret om du tar hand om din kropp och ditt sinne. Att löpningen kan bli behagligare om du är förberedd redan från första steget. Att skaderisken minskar och effektiviteten ökar om kroppen får jobba utifrån rätt kroppsposition och genom att använda rätt muskler.

Det krävs inte mycket. Att par rörelser som får tillbaka axlarna där de hör hemma och gör att du slappnar av i nacken och käken. En försiktig bakåtböjning som motvikt till den ihopsjunkna, framåtlutande positionen du haft framför datorn. Ett par rörelser som för de förkortade och överaktiva höftböjarna att släppna av och istället aktiverar sätesmuskulaturen. Lägg till andning till det och var uppmärksam när du gör rörelserna så får du med huvudet på tåget också.

I vilket tillstånd går du in i träningen? Ger du kroppen en ärlig chans att prestera det du kräver av den?