Inspirationsdag på Gerdahallen. En hel lördag med träning.

Jag laddar upp med att köra pistols tills benen skakar på fredagskvällen.

Låren protesterar när de vandrar från tågstationen i Lund till Gerdahallen och fortsätter att gnälla när magiska Johanna Andersson kör igång sin yogaklass Elements.

Jord, vatten, eld, luft. Yoga för varje element.

Jordelementet står för stabilitet, grund, kraft – att stå stadigt i livet när det stormar runt en. Mycket grundning neråt. Mycket aktivitet och kraft i benen. Mycket jobbigt för pistols-mosade lår.

Men Johanna uppmanar oss att inte hålla tillbaka. När man ger 100% får man 100% tillbaka. Det är så sant. Satsar man bara halvhjärtat kan man inte förvänta sig full utdelning. Så jag hänger mig till klassen och tänker inte på att jag har en hel dag med träning kvar. Låter mina ben jobba till låren skriker men jag känner mig starkare än en amazon.

Vidare till vatten som står för kreativitet och flöde – att släppa kontrollbehovet. Mycket rörelser i höfterna. Mycket svepande rörelser. Mycket frihet. Mycket rädsla hos mig som blir nervös när det ska röras snabbt och mycket i höfterna. Tänker på min SI-led och vill gärna kontrollera.

Men Johanna uppmanar oss att inte hålla tillbaka. Ge 100% – få 100%. Jag försöker. Rör på höfterna lite försiktigt. Känns skönt. Rör lite mer. Frihet. Släpper behovet av att kontrollera och därmed hindra och låter mina höfter leva och känner energin flöda.

Eld och luft går av bara farten sen. De två första elementen har lagt grunden och nu är det bara att leva ut. Elden bränner i bålmusklerna och luften öppnar upp bröstet och hjärtat.

100% energi och hängivenhet ut. 100% energi och tillfredställelse som strömmar tillbaka när vi får ligga i Savasana.

Hon har förmågan att locka ut det bästa ur en, den där Johanna.

Efter Johannas yoga provar jag på yoga för löpare med danska Sisse Dall och sedan Running där jag totalt missuppfattat att vi skulle vara ute.

Det är tur att det inte är kläderna som gör löparen. För med hoodtröja, stickade tumvantar, min vanliga scarf runt halsen och ankelstrumpor som lämnade vristerna bara såg jag inte ut som en löpare när vi sprang ut för löpskolning och fartlek. Ett roligt pass och skönt att vara ute. Anna frös om mina anklar men jag tyckte att vädret visade sig vara okej.

Gerda inspiration

Löpskolning med tumvantar och mönstrad scarf Foto: Anna

Efter workshop om skadefri löpning med Katarina Woxnerud struntade jag i sista klassen och åkte hem.

Jag märker att det har blivit en vana. Jag gjorde likadant på Yoga Games för ett par veckor sedan. När det var två klasser kvar på söndagen kunde jag mig så nöjd med de klasser och föreläsningar jag upplevt och att jag inte hade utrymme för att ta in mer. Så jag åkte till Arlanda och köpte en ny flygbiljett hem.

För ett år sedan hade jag tänkt att jag slösar bort pengarna jag betalt för att vara med på dessa event när jag inte deltar i alla klasser jag har tillåtelse till. Nu ser jag istället att jag har mognat. Jag sållar fram det som är viktigt och betyder något för mig och ger 100% där istället för att hålla tillbaka för att orka med allt, eller delta i saker bara för att ”jag ju redan har betalat för det” och därmed bara samla en massa halvdana upplevelser.

Kvalitet framför kvantitet.

Helhjärtad satsning och full utdelning på få saker. Så mycket mer värt.