Däck utan luft, sönderrostad kedja, växlar som hoppar, motvind från h-lvete, tidspress #komochhjälpmigattdö

Min statusuppdatering på FB i måndags.

Jag har inte tagit hand om min cykel. Den har långsamt fått förfalla så att jag i måndags, när jag var tvungen att cykla fort i motvind, höll på att skrika rakt ut i frustration över den satans rasslande kedjan som hoppade vart och vartannat rundtramp. Halvvägs till slutdestinationen förbannade jag mig själv för att jag ignorerat skötseln av cykeln och upprepat skjutit den på framtiden.

Cykeln rullar framåt men varje meter kräver tusenfalt mycket mer arbete av mig. En vanligtvis behaglig cykeltur till jobb blir rena träningspasset.

Nu gäller misskötseln en cykel. Men det skulle lika bra kunna handla om en kropp.

Precis som cykelns rasslande, tröga kedja berättar att den behöver omvårdnad är känningar – den strama hälsenan; det ömmande knäet; dragningen i baksidan av låret vid sittbensknölen; you name it – kroppens sätt att tala om att den inte sköts på bästa sätt.

Att lyssna är bra. Men det räcker inte.

Jag har hört min kedja rassla det senaste halvåret. Den bad om att få kärlek och bli omhändertagen så att den kunde jobba ordentligt. Men jag get inte och sköt på det. Först kontrade den med att bli ännu högljuddare. Sedan trög. Nu kommer jag inte många meter innan kedjan hoppar och växlarna har slutat ta.

Lyssna på kroppen och handla efter vad den berättar för dig, för:

1) det går snabbare att ta hand om en känning än att låta det gå så långt att känningen blir en skada måste rehabas.

2) med en hel, stark och välskött kropp kan ett starkt hjärta och en god kondition komma till sin rätt. En väl använd liknelse i samman hanget är: Varför ska motorn ha många hästkrafter har om chassit är för dåligt för att hantera farten.

Jag ska sluta med liknelser om diverse fordon. Ni förstår vad jag menar.

Skjut inte upp. Springa är tillräckligt stor belastning även utan skit i maskineriet. Ge kroppen kontinuerlig omvårdnad (prehab), lyssna på vad den berättar för dig och ge den extra kärlek när den berättar att något inte är som det ska.