Kulan live

Bästa väggen och golvet på Kulan Live. Foto: Nordicchoicehotel.com

Det finns positioner och övningar som gör att vi hjular och viftar med pompoms inom oss när läraren/ledaren/instruktören säger att det är dags för dem, och det finns positioner som gör att instruktören får onda ögat när hon tar med dem i klassen.

Ett råd jag alltid ger när jag diskuterar med elever och löpare jag träffar på yogastudion om att yoga hemma själv är att välja några positioner som han/hon gillar och några som han/hon inte tycker om. Av den enkla anledningen att vi dras till det vi är bra på och har lätt för, vilket gör att det är lätt hänt att fortsätta spela på sina styrkor och låta svagheterna förbli oadresserade.

Att välja några av dina favoritpositioner ger glädje, en känsla av att du klarar av och en boost för självförtroendet. De ger motivationen och styrkan av ta tag i de där positionerna du så gärna vill undvika.

Att välja några av det där jobbiga positionerna gör att du antagligen tar tag i dina svagheter – för de positionerna adresserar fysiska obalanser och ger styrka och flexibilitet precis där du behöver det.

Detta gäller självklart inte bara yoga utan även i princip alla områden. Vi gillar att göra det vi är bra på. Punkt. Men genom att endast välja favoriterna spelar vi våra obalanser rakt i händerna.

Idag fick jag, tack vare Johanna som jag lärde känna när jag höll yoga för FC Rosengårds damlag och hon var deras fystränare, bättre koll på de obalanser som jag behöver adressera.

Jag vet att hon är fantastisk på det hon gör och jag har sett fram emot en genomgång av mig själv. Idag var det äntligen dags och jag träffade henna på Kulan Live där hon bland annat jobbar med screening och programdesign.

Det blev en intressant morgon där en hel del polletter föll ner. Jag anser mig känna min kropp väldigt bra och jag är medveten om många av mina obalanser och snedbelastningar. Men en expert upptäcker saker som man själv inte tänker på, och viktigast: hon kan specificera vad som kan göras åt dem.

Vi kom fram till att mitt styrkeprogram innehåller en del övningar som inte gör så mycket nytta utan snarare just spelar mina obalanser rakt i händerna. Det är bra övningar, men inte just nu för jag behöver annat. Och mycket riktigt – jag tvingades lite motvilligt erkänna att de övningarna finns med för att de tilltalar mitt ego väldigt mycket.

Nu har jag fått nya övningar som är bättre för mig. Som är jäkligt jobba. För jag klarar knappt av dem. För att de adresserar mina obalanser. Men visst är det lätt att råda andra och göra tvärtom själv.

Hur gör du? Spelar du dina obalanser rakt i händerna eller adresserar du dem?